вторник, 10 юли 2012 г.

Какви видове биват пурите?Пурите се различават по начина на производство, обвивката им, вида на пълнежа,според размера,формата и продължителността на пушене, както и произхода на пурата.

Пурата може да бъде ръчно направена и чрез машини. Ако е ръчно направена на кутията би трябвало да пише „Totalmente a mano”
, а ако е машинна “Mechanizado”. Разбира се на някой кутии езикът се използва местния или по-точно, където се продава пурата, на такъв език се пише.

В зависимост от обвивката пурите варират 7 вида.
Видове на пури
-Със зелен цвят „Double Claro”. При този вид пура, листата се берат преди тяхното узряване и се изсушават за кратко време.

-Със светло кафяв цвят 
Claro”. При този вид най-спесифичното е, че листата са много финни. За да се предпазят от изгаряне, те се отглеждат на сянка, под специална памучна материя.

-Със светлокафяв до кафявNatural”. Тук тютюнът се отглежда на слънце.

- Със по-тъмна кафява покривка и лек червеникав оттенък „Colorado
Claro”. Той е по-ароматен от  “Natural” и е с лек подправъчен вкус. Тази пура е най-харектерна за Куба.

- Със маслени червеникаво кафяви листа Colorado. Тази пура е с доста открояващ се цвят и вкус, причината за това е, че тя се отглежда в Канектикът и там климатичните условия за специфични.

- С много тъмно кафяв Maduro”. Тя е позната с пълнотата и богатството на вкуса си. Има сладникав вкус.

- С почти черен цвят “Double Maduro”. Пурата има много богат подправъчен аромат. Тя е с ясно изразени тютюневи жили.
В зависимост от вида на пълнежа биват 4 вида.

От цели тютюневи листа Long filler”.  Поради голямата си плътност, често са трудни за пушене. Само ръчните свити пури използват този вид пълнеж. Качеството зависи от това до колко е добра реколтата и поради тази причина, качеството е непостоянно.

Със смесен пълнеж “Short filler”. Тази пура представлява смес от специално подраби и наразяни тютюни. Това гарантира постояното добро качество на тютюна. Използват се при машинното произвоство на пури.

"Medium filler". Той е като short filler, но съдържа и големи парчета от листа. Също така тази пура е по-качествена от short filler.

"Sandwich". Тази пура се състои от навити къси листа в по-дълго листо.

Според размера, формата и продължителността на пушене.

Пурите се измерват по два начина, единият е по дължина (сантимертри,инчове), а другият е по калибър или пръстен. Например  1/64 инча, означава, че пура с обиколка 64 трябва да е с 1 инч диаметър. Обикновенно една пура се пуши около 45 минути, но по-късите, продължителността им на пушене е от 10 до 15 минути.

В зависимост от произхода.

Куба- пурите от тази страна са силни и с плътни тютюни. Известна е поговорката, че не всяка кубинска пура е добра и не всяка добра пура е кубинска. Все пак тази държава е известна с пурите си, които са най-добри в света, а някой от тях за незаконни  в много държави.
Бразилия- Тютюна на пурите от празилия е много силен и с богат препечен аромат.
Хондурас- средно силен тютюн и средно плътни.

Ямайка- средно меки.
Филипини- меки.
Доминиканска република- меки.
Сащ- много меки.


Няма коментари:

Публикуване на коментар