Една
пура може да бъде запалена с газова или бутанова запалка, бензиновите не се
препоръчват, защото променят аромата на самата пура. Най-подходящи са тези
запалки, които са с двоен пламък. Освен това, пурите се палят и със сламка от кедрово
дърво, която се намира в кедровия лист от вътрешната страна на тубоса. Сламката
се запалва и с нейна помощ се пали пурата. Друг подходящ метод за запалване на
пура е специална кибритена клечка от кедрово дърво, която е доста по-дълга от
стандартните клечки кибрит.Трябва да изчакате първо да изгори восъка и тогава
се запалва пурата, понеже той може да промени до голяма степен самия вкус на
пурата.
Самото
запалване на пурата може да стане по най-различни начини, но тук ще обърнем
внимание на два от тях:
1. Пурата
се хваща с палеца и показалеца, а средния и безименния пръст стоят в близост до
пламъка, но никога в пряк допир с него. Поставяте пурата в устата си, а пламъка
трябва да е на около 45 градуса спрямо пурата и на 1 см от края на пурата.
Всмуквате леко, като след всяко всмукване завъртате пурата на около 90 градуса,
за да постигнете равномерно запалване. За да разберете дали пурата е равномерно
запалена, като духнете в стъпалото – ако цялото е равномерно червено, значи
запалването е ок. Правите няколко бързи дръпвания, които ще изкарат събралия се по време на запалването,
пушек.
2. При
студеното палене се пропуска поставянето на пурата в устата, и се препоръчва
пурата да бъде в директен контакт с пламъка.
Ако пурата Ви загасне,
преди отново да я запалите, трябва да отстраните обгорелите краища и пепелта, и
дръпнете и изпуснете няколко пъти за отстраняване на застоялия вкус. Също така
обгорелия край може да бъде отрязан с гилотина.
Не оставяйте пурата Ви
да изгасне, защото хората казват, че изгасналата пура прилича на мъртвата любов
– запалва се трудно и никога не може да бъде същата.
Няма коментари:
Публикуване на коментар