сряда, 18 юли 2012 г.

ЗАПАЛВАНЕ НА ПУРАТА


            Една пура може да бъде запалена с газова или бутанова запалка, бензиновите не се препоръчват, защото променят аромата на самата пура. Най-подходящи са тези запалки, които са с двоен пламък. Освен това, пурите се палят и със сламка от кедрово дърво, която се намира в кедровия лист от вътрешната страна на тубоса. Сламката се запалва и с нейна помощ се пали пурата. Друг подходящ метод за запалване на пура е специална кибритена клечка от кедрово дърво, която е доста по-дълга от стандартните клечки кибрит.Трябва да изчакате първо да изгори восъка и тогава се запалва пурата, понеже той може да промени до голяма степен самия вкус на пурата.
            Самото запалване на пурата може да стане по най-различни начини, но тук ще обърнем внимание на два от тях:
1.      Пурата се хваща с палеца и показалеца, а средния и безименния пръст стоят в близост до пламъка, но никога в пряк допир с него. Поставяте пурата в устата си, а пламъка трябва да е на около 45 градуса спрямо пурата и на 1 см от края на пурата. Всмуквате леко, като след всяко всмукване завъртате пурата на около 90 градуса, за да постигнете равномерно запалване. За да разберете дали пурата е равномерно запалена, като духнете в стъпалото – ако цялото е равномерно червено, значи запалването е ок. Правите няколко бързи дръпвания, които ще  изкарат събралия се по време на запалването, пушек.
2.      При студеното палене се пропуска поставянето на пурата в устата, и се препоръчва пурата да бъде в директен контакт с пламъка.
Ако пурата Ви загасне, преди отново да я запалите, трябва да отстраните обгорелите краища и пепелта, и дръпнете и изпуснете няколко пъти за отстраняване на застоялия вкус. Също така обгорелия край може да бъде отрязан с гилотина.
Не оставяйте пурата Ви да изгасне, защото хората казват, че изгасналата пура прилича на мъртвата любов – запалва се трудно и никога не може да бъде същата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар