събота, 14 юли 2012 г.

ПРЕДИ ЗАПАЛВАНЕ НА ПУРАТА          Преди да запалите пурата си, би било добре да прочистите рецепторите си, за да може по-добре да усетите вкуса и аромата й. Това прочистване може а стане с вода или с алкохола, с който смятате да комбинирате пурата. Освен това, преди да запалите една пура, трябва да я разгледате. Обърнете внимание на следните елементи:
            Цвета на wrapper’a, - ако е по-мазен, значи че в пурата има повече етерични масла, което означава, че пурата е по-ароматна. Той може да бъде по-сух, по-дебел или тънък и нежен.
            Опипайте пурата – ако тя е плътно и стегнато свита, това означава, че нейният аромат ще бъде по-силен. Съответно, ако пурата е по-хлабава, ароматът й ще бъде по-лек. Също така проверете дали пурата е суха и трошлива или е мека и еластична, което означава, че при запалването й, пушекът ще бъде добре хюмидиран.
            Помиришете пурата, за да разберете дали нейният аромат е силен или слаб. Може да усетите и разпознаете аромати, като например кедър, какао, различни плодове, кафе, шоколад, карамел, дърво, кожа, мед, сладко и други.
            Трябва да обърнете внимание и на още няколко елемента. Това са жилките на пурата, нейните зъбчета, които представляват фини грапавини по листата, и на жабешките очички, които представляват водни капчици, чиито цвят може да бъде зелен, до кафяв.
            Това предварително опознаване на пурата, ако мога така да го нарека, се прави, за да придобиете по-подробна представа за пурата, която ще пушите. Предварително да разпознаете нейния аромат, да разберете дали вкусът й ще е по-силен или по-лек, дали ще гори бързо или по-бавно, дали пушекът, който излиза от нея ще е хюмидиран или не. Така няма да бъдете изненадани. Какво имам предвид – например, Вие може да се надявате, че пурата, която ще пушите е лека и с аромат на някакъв плод например, а след запалването й да се окаже, че тя е по-силна и има аромат на кафе. Ето заради това се прави предварителното „опознаване” на пурата.   

Няма коментари:

Публикуване на коментар