понеделник, 16 юли 2012 г.

СРЯЗВАНЕ ГЛАВАТА НА ПУРАТА



            Колкото и странно да звучи, запалването на пурата си има своите тънкости. Преди да бъде запалена една пура, трябва да се отстрани нейният твърд край, който е познат още като „главичка”. Това става чрез отрязване, което трябва да бъде направено внимателно и правилно, защото ако например ръбчето остане пропукано, там се натрупва слюнка, получава се никотинов нагар, а това променя вкуса и аромата на пурата. Самото срязване на пурата бива няколко вида:
            Гилотина – тя бива едностранна или двустранна. Това е отрязване главата на пурата, което се прави на 2.5 мм от върха й. При този тип срязване, ако отворът е прекалено малък, това ще направи пурата трудна за пушене, ако пък е прекалено голям, това може до доведе до развиване на мантията на пурата.
            Пънч – със специален нож се изрязва само кръгло капаче на върха на пурата, като се избягва нараняване на цяло листо. Така горенето преминава само през средните листа, което прави самата пура доста по-силна и по-ароматна, а освен това, така тя гори по-бавно.
            V – образно – това е междинно положение между първите два вида рязане.
            Кръстосано – представлява двойно V – образно.
            Отрязване с ножици – при този тип рязане, се отстранява цялата глава на пурата.
            За всеки от изброените видове рязане си има специален инструмент, с който то да бъде извършено по-прецизно. Много голяма част от кубинците отхапват главичката на пурата, а това прави нейните краища наръфани. „Отрязана” по този начин, пурата започва да гори неравномерно, а това в голяма степен променя вкуса и аромата на самата пура, а на всичкото отгоре, частици тютюн попадат в устата, което както знаете, не е никак приятно. Ето защо, според мен най-добрият вариант за рязане на пурата е със специалните за целта инструменти, а и самото отрязване да бъде извършено внимателно и прецизно. В зависимост от типа рязане, вкуса на пурата се променя в голяма степен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар